Jogerősen fegyházra illetve börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a három férfit, akik két éve kirabolták a Kiscelli Múzeumot – jelenti a HavariaPress.

A Fővárosi Bíróság így szerdai döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró II-III. Kerületi Bíróság ítéletét. A bíróság a három vádlottat és felbujtójukat jelentős értékre elkövetett lopásban mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlott ezért 3 év 6 hónap börtönben letöltendő, a másodrendű vádlott 4 év 4 hónap fegyházban letöltendő, a harmadrendű pedig 3 év, ugyancsak börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott. A tolvajokat megbízó férfit a bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte. Súlyosbító körülményként vették figyelembe az ítélet meghozatalakor, hogy a tolvajok muzeális tárgyakat tulajdonítottak el.

Az ítélet szerint a vádlottak egyike azzal bízta meg három társát, hogy festményeket lopjanak neki az óbudai múzeumból. 2002 júniusában a tolvajok egyike bemászott az épületbe, majd kidobálta a képeket az utcán várakozó társainak. Miután a riasztó megszólalt, az elkövetők menekülni kezdtek, de az ablakon kiugró férfi olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörte a bokáját. A férfit másnap találták meg egy bokorba rejtőzve, társai viszont a 32,5 milliós értékű olajfestményekkel kereket oldottak. Az orgazda félmillió forinttal honorálta a sikeres akciót. A rendőrség fél évvel a betörés után, 2002 decemberében fogta el és vette őrizetbe a gyanúsítottakat, végül 2003 januárjában nyomára bukkant az ellopott festményeknek is.