A büntetőeljárást mindazok megúszták, akikkel szemben uniós eredetű termékek csempészetéért folyt büntetőeljárás. Az átfogó vámigazgatási eljárást azonban nem.

A Népszabadság értesülése szerint a VPOP vámigazgatási eljárások keretében megkísérli behajtani a korábban meg nem fizetett adókat azoktól, akikkel szemben az uniós csatlakozás előestéjén megszüntették a csempészet és vámorgazdaság miatt indított eljárást. Szerencsés esetben mintegy hat-hétmilliárd forint bevételhez juttathatja igazgatási úton a költségvetést a vámőrség.

Bár Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden a Nap Tv reggeli műsorában vérlázítónak nevezte, hogy csaknem ezer csempész az ország uniós csatlakozása miatt elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást, a jogászok többsége úgy véli: ami történt, nemcsak jogszerű volt, hanem elkerülhetetlen is. Alkotmányos és büntetőjogi alapelvek sérültek volna, ha az ügyészség nem szünteti meg a kellő időben – a jogszabályváltozás hatálybalépésének pillanatában – azokat az ügyeket, amelyek az új törvény alapján már nem minősülnek bűncselekménynek. Ugyanezen megfontolásból a kormányon belül fel sem vetődött az az egyes jogászok által megfogalmazott javaslat, hogy az uniós áruk csempészeivel szemben is a „régi szabályok” szerint folytassák le az eljárást a hatóságok, ha az a csatlakozás előtt már megkezdődött.

Bővebben:
http://www.nol.hu/Default.asp?…