A PM szerint az eva megfelel az uniós áfa irányelvnek

2004.05. 6. PM sajtóközlemény

A Pénzügyminisztérium álláspontja az, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelvnek. Ezt az álláspontot képviselte a Pénzügyminisztérium az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken.

Az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozással kapcsolatban a minisztériumhoz semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az Európai Uniótól.

Frits Bolkestein, a közösség belső piaci ügyekért felelős biztosa a közelmúltban Budapesten járt, és találkozott a Pénzügyminisztérium képviselőivel, de csak annyit közölt az evával kapcsolatban, hogy az illetékes bizottság meg akarja ismerni az adózási forma részleteit. Azóta a tárca tudomása szerint semmilyen fejlemény, döntés nem született ez ügyben Brüsszelben.

Amikor az Európai Unió e kérdésben illetékes szervezete, az áfa bizottság napirendjére tűzi a témát, a Pénzügyminisztérium képviselői részletesen kifejtik álláspontjukat a kérdésben, miszerint a hazai szabályozás összhangban van az uniós általános forgalmi adó irányelvvel. Az eva bevezetése - az áfa szempontjából - nem bevételkiesést, hanem a tárca eddigi adatai szerint bevétel növekedést eredményezett.

  • kapcsolódó anyagok
EVA