Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak módosítania kell azt.

Ha Magyarország nem változtatja meg az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) vonatkozó szabályozását, az EU szabálysértési eljárást indíthat ellene – közölte csütörtökön egy uniós illetékes. Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak módosítania kell azt.

A problémát az okozza, hogy az eva alkalmazásával kisebb adóbevételek folynak be, mint ha ez az adózási forma nem létezne. Az a tény ugyanis, hogy az adóalapot az eva szerint adózó vállalkozás becsült forgalma (bruttó árbevétele) alapján határozzák meg, a gyakorlatban azt jelenti, hogy adóbevétel-kiesés keletkezik ahhoz a helyzethez képest, ha az általánosan érvényes 15 százalékos kulcsot alkalmaznák – mondta Jonathan Todd.

“Az értéknövekedési adóról (áfa) szóló VI. közösségi irányelv szerint az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy az áfát valamennyi tagországban harmonizált szabályok szerint szedjék be. Az eva alkalmazása pedig a bizottság véleménye szerint nem áll összhangban ezzel az irányelvvel” – tette hozzá.

Május 21-én ülést tart a bizottság és a tagállamok képviselőiből álló úgynevezett VAT-(áfa-)bizottság, és “a magyaroknak addig közölniük kell, milyen módon kívánják módosítani a rendszert. Ha nem változtatnak rajta, akkor a bizottság minden valószínűség szerint azt fogja megállapítani, hogy az eva nem áll összhangban a közösségi joggal, és szabálysértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen” – közölte a szóvivő.