Első fokon felmentették a vádak alól azt az öt orvost, akik egy cukorbeteg nő halála miatt álltak a bíróság elé Szekszárdon – jelenti a HavariaPress.

A dombóvári kórház öt orvosa pótmagánvádaes eljárásban, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a Szekszárdi Városi Bíróság elé. A tolnai város kórházában ugyanis 2001. január 16-án életét vesztette egy asszony, miután a veseműtétjét követően kómába esett. A vádirat szerint a cukorbeteg nő halálát az okozta, hogy az orvosok nem figyeltek oda kellőképpen a cukorszintjére.

Az ügyben először a rendőrség indított nyomozást, ám az utóbb bűncselekmény hiányában lezárta. Ezt követően pótnyomozást is elrendeltek el, azt pedig az ügyészség adta vissza. Végül az ügy az elhunyt anyja által indított pótmagánvádas eljárásban került a bíróság elé. A bírák első fokon mind az öt vádlottatt felmentette a vádak alól, ugyanakkor többük esetében megállapította a foglalkozási szabályszegést. Álláspontjuk szerint azonban ez azonban nem volt olyan súlyú, amiért az orvosokat büntetni lehetett volna.

A pénteki ítélet után a magánvádló jogi képviselője mind az öt esetben fellebbezett és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte. Az orvosok közül ugyanakkor csak a negyedrendű vádlott ügyvédje fellebbezett, hogy a bíróság még a foglalkozási szabályszegést se állapítsa meg. Az ügy tárgyalása ezért másodfokon a Tolna Megyei Bíróságon folytatódhat.