Az új tagokkal kibővült Európai Bizottság pénteki ülésén először az uniónak a 2007-2013 közötti időszakra szóló pénzügyi-költségvetési tervéről folytatott vitát. A múlt héten csatlakozott tíz ország képviselője most már egyenrangú félként, javaslattevőként és szavazati joggal vehet részt az üléseken. Magyarországot Balázs Péter képviseli.

Megtartotta első ülését pénteken az EU-hoz újonnan csatlakozott országok biztosaival 30 fősre bővült Európai Bizottság, amelynek napirendjén a 2006 utáni pénzügyi tervvel és az alkotmányozással kapcsolatos kérdések szerepeltek. A május 1-jén taggá vált tíz ország biztosai – köztük a Magyarország által delegált Balázs Péter – mostantól kezdve a “régiekkel” minden tekintetben egyenrangú, szavazati joggal is rendelkező tagjai az EU javaslattevő, döntéselőkészítő és végrehajtó testületének. Megbízatásuk formailag csak a bizottság mandátumának október 31-i lejártáig szól, de általános várakozások szerint a legtöbben a következő bizottságnak is tagjai lesznek.

A pénteki ülésen a testület először az uniónak a 2007-2013 közötti időszakra szóló pénzügyi-költségvetési tervéről folytatott vitát, amely bizottsági illetékesek szerint ezúttal inkább eljárási jellegű, mint érdemi volt. A biztosok jelentéseket hallgattak meg arról, milyen fontosabb fejlemények történtek azóta, hogy a bizottság február elején előterjesztette a tervre vonatkozó javaslatait. A bizottság most a soros ír elnökséggel közösen dolgozik azon a jelentésen, amelyet ez ügyben a június 17-18-án esedékes EU-csúcson kell előterjeszteni. Egyelőre azonban nem világos, hogy ebben már érdemi következtetéseket is le lehet majd vonni, vagy csak a vita állását tudják rögzíteni – mondták az illetékesek.

A bizottság hosszas eszmecserét folytatott továbbá az EU alkotmányos szerződésének véglegesítésére hivatott kormányközi konferenciával (IGC) kapcsolatos fejleményekről. Maga az IGC formailag szünetel azóta, hogy a decemberi EU-csúcson nem sikerült megállapodásra jutni egyes kulcsfontosságú kérdésekről. Az egyeztetések azonban a csúcs kudarca ellenére sem szakadtak félbe. A tagországok magas beosztású illetékesei legutóbb a héten Dublinban tartottak megbeszélést, amelyen a soros ír elnökség munkadokumentumot terjesztett elő bizonyos nyitott kérdésekkel kapcsolatban. Ezek azonban kisebb jelentőségű technikai problémák voltak; a legkényesebb vitatott pontokon minden jel szerint az állam- és kormányfőkre marad a döntés.