Május 14-ig jelentkezhetnek azok, akik külföldön, valamelyik nagykövetségen szeretnék leadni az európai parlamenti választáson a voksukat. A jelenlegi adatok szerint nagy az érdeklődés Brüsszelben, Párizsban és Londonban, míg például Szöulban egy ember szeretne szavazni, miatta küldenek ki háromtagú bizottságot, akiknek csak a kiutaztatása több mint félmillió forintba fog kerülni.

A legfrissebb adatok szerint 1200-1500 közé tehető azoknak a száma, akik az európai parlamenti (EP) választás napján, június 13-án külföldön, valamelyik nagykövetségen szeretnék leadni szavazatukat – mondta az [origo]-nak Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ez a szám a határidőig, május 14-ig még nőni fog, az OVI várhatóan 17-én hozza nyilvánosságra a végleges számokat.

Az érintett nagykövetségeken a képviselet két munkatársa lesz a helyi választási iroda tagja, a szavazatszámláló bizottságot pedig a pártok háromfős delegáltjai adják. Szavazatszámláló bizottságok kiküldéséről azt követően döntött az Országgyűlés, hogy az ellenzék nem támogatta a kormánypártok javaslatát, miszerint a nagykövetségeken elektronikus úton lehessen szavazni.