A vevő adószámát nem kötelező minden esetben feltüntetni a számlán, egyszerűsített számlán. A vevő adószámának a számlán (egyszerűsített számlán) történő szerepeltetése csak bizonyos értékesítések esetén törvényi kötelezettség.

Így kötelező a vevő adószámának a feltüntetése a számlán (egyszerűsített számlán), ha az olyan értékesítés bizonylata, mely értékesítés Közösségen belüli értékesítésként adómentes ügylet. Az ilyen értékesítés általában termékértékesítés és a vevő az Európai Közösség másik tagállamában áfa azonosító számmal (közösségi adószámmal) rendelkező adóalany.

Kötelező továbbá a vevő adószámának a feltüntetése a számlán, egyszerűsített számlán, ha az olyan értékesítés bizonylata, mely értékesítés után nem a számlát, egyszerűsített számlát kiállító eladónak van áfa fizetési kötelezettsége, hanem a vevőnek (megrendelőnek). Ilyen értékesítés történhet pl. egyes – áfa törvény szerint – külföldi teljesítési helyű szolgáltatásnyújtások esetén, háromszögügyletnél, fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termék külföldre történő értékesítése esetén.