Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint két és fél éve csaknem agyonlőtte főnökét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem területén – jelenti a HavariaPress.

A férfit a Pest Megyei Bíróság előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben találta bűnösnek. Emiatt mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Az első fokú ítélet szerint a vádlott, aki az egyetem egyik karbantartójaként dolgozott, a piliscsabai tanintézet kertjében több lövéssel próbálta meg kivégezni felettesét.

A vádlottat próbaidőre vették fel 2001. nyarán az egyetem elektromos és oktatástechnikai csoportjához. A vezetőség és a későbbi áldozat azonban elégedetlen volt a technikus munkájával, ezért elbocsátását tervezték. Amint a férfi erről tudomást szerzett, elhatározta, hogy lelövi főnökét, s ehhez beszerzett egy 7,65-ös Skorpió géppisztolyt is. A Mikulás-ünnepség alatt az egyetem kertjében 16 lövést adott le felettesére, amelyből három lövedék súlyosan megsebesítette az áldozatot. Az eset után elfogott, és azóta előzetes letartóztatásban lévő férfit egyébként a bíróság tavaly nyáron – ötvenmillió forint ellenében – szabadlábra helyezte volna, ám az összeget senki nem fizette be. Az első fokon meghozott ítélet a fellebbezések miatt még nem jogerős.