Egyre több olyan oldal jelenik meg a magyar interneten, amelyről emelt díjas sms-ben lehet filmeket, szoftvereket, zenéket letölteni. Az illegális tartalmakért az felel, aki feltölti a világhálóra a jogvédett anyagokat, viszont a tárhelyszolgáltatóknál elhelyezett oldalak tulajdonosait lehetetlen megtalálni.

A jogvédőknek így marad az úgynevezett értesítési-eltávolítási eljárás, azaz egyszerűen töröltetik a fájlokat a tárhely üzemeltetőjével. A szervezetek próbálnak együttműködni a mobilszolgáltatókkal is, hogy letilthatók legyenek azok az emelt díjas számok, amelyekről bebizonyosodik, hogy illegális tartalmak letöltését teszik lehetővé. Kiskapu azonban még így is akad.

Az ingyenes vagy sms-ben fizethető tárhelyszolgáltatókon számos olyan oldal található, amely filmeket, szoftvereket és zenéket kínál illegálisan letöltésre. Ezekre az oldalakra emelt díjas sms-ben lehet belépni, az illegális tartalmakból tehát az üzemeltetők bevételhez jutnak, azaz itt már nem a romantikus crackermentalitás működik, hanem a kemény üzleti megfontolások.

Bővebben:
http://index.hu/…emelt040513/