Szeretnénk, hogy fontos életcél legyen a bírói pálya, ehhez azonban összhangba kell kerülnie az erkölcsi és az anyagi elismerésnek – közölte a miniszterelnök az ítélőtáblák vezetőinek szegedi tanácskozásán. A Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: még mindig soknak tartja az elhúzódó perek számát, annak ellenére, hogy az ügyhátralékok 80-90 százalékát ledolgozták.

A kormány partner lesz ahhoz, hogy megoldást találjunk a bírák életpálya-modelljére – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Szegeden, az ítélőtáblák vezetőinek tanácskozásán. “Szeretnénk, hogy fontos életcél, hivatás legyen a bírói pálya, ehhez azonban összhangba kell kerülnie az erkölcsi és az anyagi elismerésnek” – tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök méltatta a négyszintű igazságszolgáltatás kialakítását. “A pohár háromötödéig tele van, és hamarosan teljesen tele lesz” – utalt Medgyessy Péter a fővárosi, a szegedi és a pécsi táblabíróság létrehozására, melyek 2003. július elseje óta működnek, míg a debreceni és a győri ítélőtábla 2005. január elsejétől fogad majd az ügyfeleket.

A kormányfő óriási előrelépésnek nevezte az ügyhátralékok ledolgozását, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy megakadt az igazságszolgáltatási reform. Medgyessy Péter ennek folytatását ígérte, hozzátéve, kell egyfajta zsinórmértéket találni a változásokhoz, és ez a köztársasági eszme, ami szerinte “elválaszthatatlan a szabadságtól, a jogok és esélyek egyenlőségétől, valamint a szolidaritástól”. A reformok közül kiemelte a nép ügyvédje programot, mely a rászorulóknak nyújt jogi segítséget.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is elismeréssel szólt a táblabíróságok csaknem egyéves munkájáról. Mint mondta, az eddigi tapasztalatok rendkívül kedvezőek, a hátralékos ügyek 80-90 százalékát feldolgozták. Ugyanakkor megjegyezte, még mindig soknak tartja az elhúzódó perek számát, annak ellenére, hogy ma már az ügyek mindössze 3 százaléka hátralékos. “A bíróságok hibájából, illetve a feltételrendszer hiánya miatt az elmúlt másfél évtizedben nagyon sok polgárt és gazdasági társaságot ért kár. Nagyon fontos, hogy megkövessük azokat az embereket, akik sérelmet szenvedtek, és közös erővel arra törekedjünk, hogy csökkenjen az ilyen esetek száma” – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Elmondta, a társadalom közérzete szempontjából kiemelkedően nagy jelentősége van az igazságszolgáltatásnak, hiszen évente több mint 1,1 millió ügy érkezik a bíróságokra. Szerinte az eredmények egyértelműek, hiszen az Európai Unió utolsó országjelentése pozitív értékelést adott a magyar bíróságok működéséről, a közvélemény-kutatási adatok szerint az emberek túlnyomó többsége bízik a pártatlan ítélkezésben.

Lomnici Zoltán hozzátette: mindannyiunk közös felelőssége, hogy Magyarországon egységes és hatékony legyen a bíráskodás, az ügyfeleket biztonságos és kulturált épületek várják, és valamennyi politikai erő biztos lehessen abban, hogy pártatlanul hozzák meg a döntéseket. Mindehhez stabil, felkészült bírói karra van szükség, ezért mielőbb törvénybe kell iktatni a bírói életpálya-modellt – mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.