Mintegy 300 millió forintot költ az Országos Választási Iroda (OVI) arra, hogy a külképviseleteken szavazhasson, aki akar. Eddig csak 2415 olyan állampolgár jelezte igényét, aki június 13-án külföldön lesz.

Emlékezetes, tavaly ősszel a parlamenti pártok késhegyig menő vitát folytattak a külföldi voksolás mikéntjéről, mivel a Fidesz mindvégig ragaszkodott hozzá, hogy a pártok állami költségen delegálhassanak szavazatszámlálókat a nagykövetségekre.

Az OVI tegnap kisorsolta a szavazatszámlálókat a 71 külképviseletre (négy helyszínen, Irakban, Kenyában, Líbiában és Pakisztánban senki sem akart szavazni). A Fidesz és az MSZP minden nagykövetségre, az MDF pedig 67 helyre küldött számlálóbiztost. Az SZDSZ költségcsökkentő szándékkal már korábban bejelentette, hogy bízik a többiek delegáltjaiban. A “történelmi” Szociáldemokrata Párt viszont hat – többnyire egzotikus – helyszínre küld bizottsági tagot: Szűrös Mátyás pártja Tokióban, Kuala Lumpurban, Canberrában, Brazíliavárosban, Limában és Stockholmban akar felügyelni a választás tisztaságára. A hiányzó helyekre az OVI az egyéni választási bizottságok ezúttal feladat nélkül maradt tagjai közül sorsolt szavazatszámlálókat.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…