A május 19-i kormányülés napirendjén szerepel az Európai Egészségbiztosítási Kártya bevezetéséről szóló előterjesztés. Mint ismeretes, az Európai Tanács döntött a minden európai uniós polgár által használható, egységes külalakú dokumentum bevezetéséről, amely az ellátásra való jogot testesíti meg, emellett az európai egységet jelképezi.

Az előterjesztés szerint legkésőbb 2006. január 1-től már minden, az EU-ban tartózkodó magyar állampolgár az egységes kártya használatával veheti igénybe a különböző ellátásokat. Az átmeneti időszakban az E-111 nyomtatványt használhatják a kiutazók, amely a későbbi kártyával azonos jogosultságot biztosít.

A kormány május 5-én első olvasatban tárgyalta meg az egészségügyi reform meghatározó részét képező törvényjavaslatot az egészségügyi ellátásszervezőkről. Az előzetesen meghatározott menetrend szerint a holnapi kormányülésen ismét a kabinet elé kerül a téma, a szakminiszter ezúttal várhatóan tájékoztatást ad a törvényjavaslattal kapcsolatos társadalmi vita lebonyolításáról.

A kormány várhatóan foglalkozik a Magyar Fejlesztési Bank középtávú stratégiájával és üzleti tervével is. A stratégia alapján meghirdetendő hitel- és tőkeprogramok a közvetlen gazdaságfejlesztési hatásokon kívül elősegíthetik a vállalkozások működési biztonságának erősödését, a foglalkoztatási lehetőségek bővítését, az uniós előírásoknak eleget tevő humánerőforrás-fejlesztést és a regionális különbségek mérséklődését is.