Az Európai Unió soros elnökeként az írek minden eddiginél elszántabbak, hogy megszülessék a megállapodás az európai alkotmányról a júniusi brüsszeli csúcstalálkozón.

Ezért az alkotmányozó kormányközi értekezlet e heti külügyminiszteri fordulóját nem elég eredményesnek tartván újabb fordulót hívtak össze a jövő hétfőre. Ezt azonban nem teherként, hanem pozitívumként értékelte magyar részről Kovács László külügyminiszter.

  • A mai ülésen is egyértelművé vált, hogy minden ami Magyarország számára fontos volt, az benne van az alkotmány tervezetében – mondta Kovács László. Úgy mint a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, a megerősített együttműködés, amelyet hadd nevezzek a két sebességes Európa pozitív alternatívájának. Hiszen míg a két sebességes Európa kirekesztő, kirekeszti azokat az országokat, amelyek nem elég fejlettek ahhoz, hogy az együttműködés valamilyen formájában kezdettől részt vegyenek, ezeknek a bekapcsolódására gyakorlatilag nem ad lehetőséget, addig az általunk javasolt formában – amit elfogadtak – , a megerősített együttműködés az nyitva hagyja a csatlakozás lehetőségét. Sőt, előírja a csatlakozók támogatását is. Azután ilyen a közös védelem, amely a kívánságainknak megfelelően alakult. És ebben a formában ahogy ezt ma az alkotmánytervezet tartalmazza, semmiféle feszültséget, bizalmatlanságot a transz-atlanti kapcsolatrendszerbe nem fog kelteni.