A bécsi Kurier interjúja Martonyival a státustörvényről

2001.05.19. MTI

A Kurier című bécsi lap szombaton tudósítója, George Berenyi írását közölte "Izgalom a határokon túli magyarok számára tervezett jogok körül", amelyben a szerző idézi Martonyi János külügyminisztert.

Martonyi azzal érvel a határokon túl a státustörvénnyel kapcsolatban felmerült kételyekkel és zavartsággal szemben, hogy "Kereken három millió magyar él a szomszédos országokban, s mi azt kívánjuk, hogy ott is maradjanak és ott legyenek boldogok".

Berenyi ismerteti a törvénytervezetben foglaltakat, továbbá Adrian Nastase román és Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő ezzel kapcsolatosan kifejtett aggályait.

A szerző megállapítja: egyes szomszédos országok nacionalista köreiben azoknak a részéről hangzanak el élesebb bírálatok, akik Antall József volt kormányfő legendás kijelentésében - amely szerint lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni -, és Orbán Viktor azon tervében, hogy a szétszabdalt nemzetet határmódosítás nélkül egyesíteni kívánja, nem akarták meghallani a korlátozó szavakat.

Végül a szerző újra Martonyi Jánost idézi, aki "a politikai retorikával megfogalmazott üzenetekre nem kíván reagálni", s úgy véli, hogy a feszültségeket párbeszéd útján kell megoldani.

"A konzultációkra nyitottak vagyunk, s ilyenek Romániával már folynak is. A törvényen való munkálkodás során folyamatosan kapcsolatban állunk az Európai Unióval és tekintetbe vesszük a már létező kisebbségi megoldásokat, mint amilyen például Németország és Dánia között létezik. Egyébként Romániában és Szlovákiában is hoztak nemrég olyan törvényeket, amelyek hasonlóak a mienkhez" - mondta a miniszter.

Végül hangsúlyozta: Budapest olyan törvényt tervez, amely a magyarok nemzeti összetartozását rögzíti. A határokon túli magyaroknak a szomszédos országokban "nem két identitás között kell választaniuk, hanem egyidejűleg két közösséghez tartozhatnak".

Ez nem veszélyeztetni fogja a térség stabilitását,, hanem ellenkezőleg, "a kisebbségek híd-szerepe útján erősíteni fogja azt" - idézte a magyar külügyminisztert a Kurier című bécsi lap.