Újabb pénzbírság illegális zene letöltésért az Egyesült Államokban

2004.05.21. MAHASZ

Az RIAA, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége több előzetes figyelmeztetés után perelt be 2500 személyt szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, akik az internetről illegálisan töltöttek le hangfájlokat. A perek elkezdődtek, most Connecticutban hirdettek ítéletet.

Az eljárás során öt dal illegális letöltését tudta bizonyítani a szakértő egy bristoli (Connecticut állam) férfira, amely után a szövetségi bíró több mint 4000 dolláros büntetést rótt ki rá. Janet C. Hall arra kötelezte William Martinezt, hogy a törvényben előírt minimális szerzői jogi károkozás összegét, dalonként 750 dollárt fizessen meg, valamint a perköltséget, amely 289 dollár tett ki.

A bíró azért döntött így, mert a vádlott nem válaszolt az RIAA megkeresésére és nem jelent meg a bírósági meghallgatáson sem. Martinez volt egyébként a második Connecticutból, akinek bíróság elé kellett állnia, mert az RIAA beperelte hangfelvételek illegális letöltése miatt.

Jennifer Brothers volt az első, akit elítéltek. Õ Martinezhez hasonlóan töltött le hangfelvételeket, majd nem válaszolt az RIAA felhívására, később nem jelent meg a bíróságon sem. A büntetése hatezer dollár volt.

  • kapcsolódó anyagok
FÁJLCSERÉLŐK
SZERZŐI JOGVÉDŐK