Alkotmányellenes a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormányrendelet – mondta ki az Alkotmánybíróság kedden egyhangúlag elfogadott határozatában. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg, időt hagyva a szükséges intézkedések megtételére.

A gyógyszergyártók örömmel fogadták az Alkotmánybíróság határozatát; Kökény Mihály egészségügyi miniszter a határozatra reagálva elmondta: a kormányzat megtalálja annak a módját, hogy az Alkotmánybíróság döntése ellenére a betegek gyógyszerterhei ebben az évben ne növekedjenek.

Az Alkotmánybíróság azért nyilvánította alkotmányellenessé az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és egyes tápszerek átmeneti szabályozásáról szóló, 2004. április 1-jén hatályba lépett kormányrendeletet, mert a gyógyszerárak befagyasztását előíró jogszabály megalkotásakor a kormány túllépte az ártörvényben adott felhatalmazás kereteit és anélkül rendelkezett az árakról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület ugyanakkor elutasította azokat az indítványokat, amelyek a gyógyszerárak befagyasztásával kapcsolatban az árak megállapításáról szóló törvény felhatalmazó szabálya alkotmányellenességének megállapítására irányultak. Az árak megállapításáról szóló törvény felhatalmazó szabálya szerint “a gazdaság egészét vagy jelentős részét érintő és az árak alakulására ható adózási, pénzügyi vagy egyéb szabályozási eszköz változása esetén a kormány – legfeljebb hat hónapra – az árakra vonatkozóan rendelkezhet a nem hatósági árak körében is”.

További részletek az MTI-n:
http://hirek.mti.hu/cikk/21554/