Mind a négy vádlott esetében felmentő ítélet született a bíróságon, a közelmúltban történt parlamenti szórólapozás ügyében – jelenti a HavariaPress.

Az április 19-én történt eset vádlottjait a bíróság a szerdai tárgyalásán szabálysértési cselekmény hiányában mentette fel. Úgy vélték ugyanis, hogy a fiatalok tette nem merítette ki a rendzavarás kategóriáját, s csupán a házszabályt sértették meg. Hivatkozott a bíróság a parlamenti képviselők – mint közszereplők – nagyobb tűrési kötelezettségére is. Mint emlékezetes, négy fiatalember, akik látogatóként, egyesével érkeztek a Parlamentbe, a parlamenti karzatról háborúellenes röplapokat szórtak a képviselők közé, és egy transzparenst is felmutattak. Az eset után fiatalokat a teremőrök vezették el az ülésterem karzatáról, majd átadták őket a rendőröknek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalásán úgy ítélték meg, hogy a négy tüntető nem követett el rendzavarást, hiszen tettük nem valósított meg közösségellenes magatartást, s rémületet sem kelthetett a szemlélőkben. A bíróság így pusztán véleménynyilvánításnak minősítette a tüntetők akcióját. A meghallgatott rendőrök a bíróságon azt nehezményezték, hogy amire az esetet követően a helyszínre értek, a kivezetett fiatalok a parlament előtti téren voltak, és gyakorlatilag sajtótájékoztatót tartottak az érdeklődő újságíróknak. Kiderült azonban, hogy a tüntetők nem is nagyon mehettek volna el a térről, hiszen az igazolványaik a kormányőröknél voltak. A vádlottak egyébként nem ismerték el bűnösségüket, ugyanakkor felelősnek vallották magukat az ügyben. A másodikként meghallgatott vádlott egyébként az utolsó szó jogán visszakérte a hatóságoktól a csoportjuk elkobzott transzparensét.