Az Európai Bizottságnak semmi kifogása nincs az ellen, hogy öt tagország az eddiginél szorosabb együttműködést tervez, és egyfajta “úttörő csoportot” hoz létre a schengeni együttműködés keretében – derült ki egyik illetékesének pénteki nyilatkozatából.

Antonio Vitorino bel- és igazságügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője arra a fejleményre reagált, hogy Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxembourg és Németország egy “Schengen III” című nyilatkozat alapján kíván előrelépni a bűnözés és a terrorizmus elleni közös harcban.

A nyilatkozatban kötelezettséget vállalnak arra, hogy felgyorsítják az ezzel összefüggő személyes adatok cseréjét, s hatóságaik 24 órán belül átadják egymásnak a körözött személyek DNS-azonosítóit és digitalizált ujjlenyomatait.

A szóvivő szerint teljesen rendjén való, hogy a tagországok egy része szorosabb együttműködést alakít ki bizonyos területeken, s a bizottság élénk érdeklődéssel figyeli az ilyen törekvéseket. Annak idején maga a Schengeni Egyezmény is a tagállamok egy részének kezdeményezése alapján, közösségi kereteken kívül jött létre, azóta viszont az uniós joganyag részévé vált – emlékeztetett Pietro Petrucci.