Az EB-nek nincs kifogása az 'úttörő csoportok' ellen

2004.05.28. MTI

Az Európai Bizottságnak semmi kifogása nincs az ellen, hogy öt tagország az eddiginél szorosabb együttműködést tervez, és egyfajta "úttörő csoportot" hoz létre a schengeni együttműködés keretében - derült ki egyik illetékesének pénteki nyilatkozatából.

Antonio Vitorino bel- és igazságügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője arra a fejleményre reagált, hogy Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxembourg és Németország egy "Schengen III" című nyilatkozat alapján kíván előrelépni a bűnözés és a terrorizmus elleni közös harcban.

A nyilatkozatban kötelezettséget vállalnak arra, hogy felgyorsítják az ezzel összefüggő személyes adatok cseréjét, s hatóságaik 24 órán belül átadják egymásnak a körözött személyek DNS-azonosítóit és digitalizált ujjlenyomatait.

A szóvivő szerint teljesen rendjén való, hogy a tagországok egy része szorosabb együttműködést alakít ki bizonyos területeken, s a bizottság élénk érdeklődéssel figyeli az ilyen törekvéseket. Annak idején maga a Schengeni Egyezmény is a tagállamok egy részének kezdeményezése alapján, közösségi kereteken kívül jött létre, azóta viszont az uniós joganyag részévé vált - emlékeztetett Pietro Petrucci.