Két keletnémet vállalkozást azzal vádolnak, hogy más célokra költötték azt a 21 millió eurót, amit alkalmazottak továbbképzésére kaptak az Európai Uniótól.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írás szerint a ZMD drezdai mikroelektronikai vállalkozás és egy másik cég, a QMF, amely továbbképzéseket végez ugyanazon a területen, május elején bukott le. A 21 millió eurót a ZDF alkalmazottainak képzésére kapta a vállalkozás az Európai Uniótól, ám a pénzt a QMF-fel összejátszva más célokra fordították, például – a rendőrség gyanúja szerint – a ZDF ebből a fizette ki esedékes biztosítási díjait. A hatóságok egyelőre két embert vettek őrizetbe.

Az eset politikai vihart kavart Drezdában, hiszen a térségben sokat versenyeznek az EU források elnyeréséért. A kelet-németországi, kevésbé fejlett területekre az EU juttatott is bőven a támogatásokból, ám ez most valószínűleg megváltozik, mert a kelet-európai friss EU-tagok nagy része még szegényebb. Ilyen körülmények között különösen kellemetlen a keletnémet térség számára, ha Brüsszel az uniós pénzek jogszerűtlen felhasználásának példáival szembesül.