Egy new yorki férfit többéves börtönbüntetésre ítéltek nem kívánt e-mailek százmillióinak elküldéséért.

Még a múlt hét végén jelentették be, hogy a Buffalo Spammer néven elhíresült férfit tette miatt maximális szigorral büntették meg. A polgári nevén Howard Carmacknak nevezett amerikait 14 bűncselekményben találták bűnösnek, többek között személyazonosságot igazoló adatok lopása és hamisítás vétkében.

Carmack megközelítőleg 825 millió (!) kéretlen elektronikus levelet engedett útjára tevékenysége során. Az ehhez szükséges számítógépes kapacitáshoz számos esetben ellopott azonosítókkal jutott hozzá, a címzetteket pedig e-mailcím hamisításokkal (spoofing) csapta be. A Buffalo Spammer emiatt elsőként tapasztalhatta meg az állam újonnan bevezetett spamellenes törvényének szigorát. A rendelkezés keménységét az is indokolta, hogy mára – egyes felmérések szerint – az e-mailes forgalom hozzávetőleg 83 százalékát a kéretlen elektronikus levek teszik ki.

A spammernek egyébként nem ez az első esete: már tavaly összetűzésbe keveredett az USA-beli EarthLink nevű Internet-szolgáltatóval; ez utóbbi szintén jogi útra terelte vitáját Carmackkal. Ebben az ügyben aztán döntés is született: a bíróság 16,5 millió dolláros kártérítést ítélt meg az ISP számára. A cégnél komoly sikerként könyveltél el a történteket, mely szerintük világos üzenetet hordoz a többi spammer számára.