Mádl Ferenc köztársasági elnök tegnap véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvényt.

Az elnök a jogszabály aláírása előtt azért kérte az alkotmánybírák állásfoglalását, mert a május 10-én elfogadott törvény szerint kormányrendelet határozhatja meg, hogy mely települések tartoznak egy-egy kistérségbe. Mádl álláspontja szerint ez közvetlenül érinti, illetve korlátozza a települések alkotmányos jogait. Az elnök által említett – még tavaly kihirdetett – rendelet egyébként területfejlesztési kérdésekkel foglalkozik, s melléklete sorolja be a településeket 168 kistérségbe.

A kormány eredeti elképzelései szerint a falvaknak kötelező lett volna társulniuk egymással a közös iskola, egészségügyi ellátás, intézményműködtetés érdekében. A kétharmados törvényt a kabinet ellenzéki támogatás hiányában a parlamenti vita során módosító indítványokkal “feles” törvénnyé alakította át, amely alapján már nem kötelező a falvaknak társulniuk. Akik viszont vállalkoznak erre, kiegészítő támogatást kaphatnak a költségvetéstől. A törvény elfogadásával egyidőben a Belügyminisztérium összesen 7,4 milliárd forint értékben írt ki pályázatot az időközben megalakult több mint száz kistérség támogatására.