Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a bolti sorozatgyilkos néven elhíresült Erdélyi Nándort – tudta meg a HavariaPress.

A táblabíróság azt követően mondhatta ki a jogerős ítéletet, hogy a Legfelsőbb Bíróság sürgősségi eljárásban elutasította a vádlott elfogultsági indítványát, amit a fővárosi bíróságok ellen adott be. Erdélyi az utolsó szó jogán tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A férfi a döntés értelmében legkorábban 25 év múlva bocsájtható feltételesen szabadlábra. A táblabíróság egyébként kiemelte az ügy megismételt első fokú tárgyalását lefolytató bírói tanács tevékenységének magas szakmai színvonalát.

Mint ismert, 1998 telén Pesten illetve Csepelen négy bolti alkalmazottat gyilkoltak meg a napi bevételükért. A nyomozás adatai szerint mind a négy gyilkosságot a jugoszláviai származású vádlott követte el. Ezt a véleményt megerősítették a ballisztikai, elmeorvosi és pszichológiai szakértők állásfoglalása is. A sorozatgyilkossággal vádolt férfi először életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, ezt az ítéletet azonban a Legfelsőbb Bíróság akkor nem hagyta helyben, és újratárgyalásra utasította az első fokon eljáró bíróságot. A megismételt első fokú eljárásban ennek ellenére a Fővárosi Bíróság ismét hasonló büntetést szabott ki a férfira. A vádlott bűnlajstromát egyébként a Fenyő-gyilkosság után tett hamis tanúvallomása is terhelte.

Erdélyi Nándort a Fővárosi Bíróság tavaly júliusban nyereségvágyból elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt ítélte el. Az ügy a fellebbezések folytán került a Fővárosi Ítélőtáblára, itt azonban a vádlott – a csütörtöki tárgyalás iratismertetése közben – elfogultsági indítványt jelentett be a táblabíróság, illetve az összes budapesti bíróság ellen. Mint mondta, szerinte jelenleg nincs olyan bíróság a fővárosban, amely vele szemben, – ügyének igen komoly sajtóvisszhangja miatt – elfogulatlan tudna lenni. A Legfelsőbb Bíróság azonban nem találta megalapozottnak a vádlott elfogultsági indítványát, és elutasította azt.