A személyi adatok védelmének uniós szintű szabályozását látja szükségesnek az Európai Bizottság bel- és igazságügyekért felelős biztosa.

Antonio Vitorino szerint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc egyre mélyebbe fogja szőni a tagállamok közti belbiztonsági együttműködést a következő években. Ennek egyébként már most is látni a jeleit: az EU a márciusi madridi robbantás után kinevezett egy terrorizmus elleni főkoordinátort, bár egyelőre eléggé korlátozott jogkörökkel.

A belügyi biztos szerint ez elkerülhetetlenné fogja tenni, hogy a személyi jogok védelmét uniós szinten rögzítsék. Az adatvédelmet jelenleg 25 különböző módon szabályozzák – mutatott rá. A harmonizálásra kapásból okod ad például az a megállapodás, amelyet öt EU-tagállam írt alá szorosabb belbiztonsági együttműködésről a múlt héten.

Nem teljesen egyértelmű egyébként, hogy pontosan milyen természetű adatok védelmére gondolt Vitorino, valamilyen szabályozás ugyanis már most is létezik. Az Európai Parlament éppen azért ellenezte az amerikaiakkal való légiutas-egyezményt, mert úgy vélték, hogy a légiutasok adatainak kiadása sérti az EU személyi jogok védelmére vonatkozó szabályozását.