A parlament hétfőn döntött az ártörvényt módosító javaslatról. Ennek értelmében kormányrendelettel az eddigi 6 helyett legfeljebb 9 hónapra befagyaszthatók a gyógyszerárak. Az eredeti javaslat 12 hónapos lehetőségről szólt.

A parlament döntése alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása, vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében, rendelettel legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatja a gyógyszerek árát – jelentette az MTI. A 194 igen szavazattal, egy ellenszavazattal és 141 tartózkodással elfogadott törvénymódosítás szerint a rendelet kihirdetésekor hatályos szerződésekben szereplő humán gyógyszerek árát kilenc hónapig nem lehet emelni.

Az MTI információi szerint a gyógyszerkassza első négy havi felhasználása elérte a 88,1 milliárd forintot, ami meghaladja az időarányos előirányzatot.
Az IMS Health Kft. adatai szerint a tavalyi 450,24 milliárd forintos magyarországi gyógyszerforgalom 18 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai arról tanúskodnak, hogy a vényköteles gyógyszerek patikai forgalma az elmúlt évben meghaladta a 392,1 milliárd forintot, beleértve az áthúzódó tételeket is, és ehhez az OEP 233,8 milliárd forint tényleges támogatást fizetett ki.