Az Alkotmánybíróság által megsemmisített rendelet hat hónapra fagyasztotta volna be a gyógyszerárakat, az új kormányjavaslat már kilenc hónapra. A koalíció bízik benne, hogy megtalálta a jogilag is korrekt megoldást. A Fidesz szerint nem.

Még egy parlamenti szavazás szükséges ahhoz, hogy kiderüljön: mennyibe kerül július elseje után a gyógyszer. Hétfőn az Országgyűlés rendkívüli ülésén megszavazták a képviselők a gyógyszerárak befagyasztásának feltételeiről szóló javaslat módosító indítványait – legalábbis a kormány által támogatottakat. Az egyéves árbefagyasztás lehetőségét kilenc hónapra csökkentették. A javaslatról várhatóan egy hét múlva dönt a parlament.

A jogszabályalkotás sürgető, mert az Alkotmánybíróság (AB) június 30-ai hatállyal semmisítette meg a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló korábbi kormányrendeletet. A testület döntése értelmében – szakértők szerint – nem lehet visszaállítani a márciusi árakat, az árképzésre vonatkozó jogszabályok pedig időközben hatályukat vesztették. A pótlásukra hozott rendelkezéseket szintén megsemmisítette az AB. A jogszabályok alapján jelenleg csak arra van lehetőség, hogy az egészségbiztosító megszabja a támogatás összegét, de azt, hogy ez milyen gyógyszerárhoz tartozik, nincs módja meghatározni. Árról csak gyártó dönthet, így szélsőséges esetben július elsején akár el is szabadulhatnak az árak.

Bővebben:
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?…