Az athéni információtechnológiai világkongresszuson hazánkkal együtt 17 ország képviselői írtak alá nyilatkozatot az elektronikus állami szolgáltatások fejlesztéséről. A magyar e-kormányzati stratégia elemei összhangban vannak a nyilatkozattal – mondta Dedinszky Ferenc, az MeH Elektronikus Kormányzati Központ főigazgató-helyettese.

Magyarországon jó irányba halad az elektronikus kormányzati szolgáltatások fejlesztése – összegezte az athéni Információtechnológiai Világkongresszus tapasztalatait Dedinszky Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központ főigazgató-helyettese. A találkozón negyven ország képviselői vettek részt, idén az elektronikus kormányzati szolgáltatások fejlesztése, az e-demokrácia volt a fő téma. A szakértők megállapították, hogy a szolgáltatásokat központi irányítással kell kialakítani, így olcsóbb és hatékonyabb szolgáltatások segíthetik az állampolgárokat.

A kongresszus zárónapján 17 ország képviselői nyilatkozatot írtak alá az állampolgároknak szóló elektronikus szolgáltatások fejlesztéséről. A nyilatkozatot – amelyhez olyan informatikai nagyhatalmak is csatlakoztak, mint az Egyesült Államok, Japán vagy Svédország – hazánk képviseletében Dedinszky Ferenc, az Elektronikus Kormányzati Központ főigazgató-helyettese írta alá. A konferencián leszögezték: az informatika a demokrácia erősítésében, az oktatásban és a gyógyászatban is forradalmi változásokat hoz.

A nyilatkozat megállapítja, hogy a jövőben a televízió, a telefónia és más szolgáltatások folyamatosan helyeződnek át internetes alapokra, és hatalmas fejlődési potenciál rejtőzik mobil szolgáltatások és alkalmazások területén is. A sávszélesség ma már nem gátolja a nagy adatátviteli kapacitást igénylő alkalmazások, például videokonferenciák fejlődését sem. A nyilatkozat megjegyzi, hogy a szélessávú technológiák nem mindenhol állnak megfelelő mértékben rendelkezésre, Magyarország azonban e tekintetében az élbolyban foglal helyet. A gyógyászatban az informatikai alkalmazások és a hálózat nem váltja fel, mindössze kiegészíti a hagyományos módszereket.

A nyilatkozatban szereplő célok teljes összhangban vannak a hazai elektronikus kormányzati fejlesztésekkel – jelentette be Dedinszky Ferenc. A nyilatkozat, illetve a magyar e-kormányzati stratégia összetartozó elemeit a következő táblázat mutatja.

További részletek:
Magyarország aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot
http://www.meh.hu/…0040608.html