Jogellenesen oszlatták fel a Lelkiismeret '88 tüntetését

2004.06.10. MTI

A szervezet még tavaly decemberben vonult Medgyessy Péter otthona elé, a rendőrség akkor feloszlatta a tüntetést. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért elmarasztalta a rendőrséget.

Jogellenes volt a Lelkiismeret ’88 Csoport Gesztenyés kerti tüntetésének rendőri feloszlatása a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán meghozott elsőfokú ítélete szerint – közölte a csoport vezetője. "A bíróság első fokon helyt adott keresetünknek, és kimondta az indokolásban, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési törvénybe ütköző módon járt el, nem lehetett volna feloszlatni a Lelkiismeret ’88 tavaly december 1-jei tüntetését" - közölte Kocsis Imre.

A szervezet 2003. november 24-én jelentette be tüntetését, amelynek során a BAH-csomóponttól a miniszterelnök Stromfeld Aurél úti otthona elé kívántak vonulni, az egy évvel korábbi Medgyessy-Nastase-találkozóra "emlékezve".

A szervezet a rendőrség elutasító határozatának felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Bíróságtól, amelyet az elutasított, törvényesnek találva a BRFK közlekedésbiztonsági okokra hivatkozó határozatát. Ezt követően módosított feltételekkel három újabb beadvánnyal éltünk, amelyet a bíróság szerint sem tiltott meg határozattal a rendőrség, ezért ezek a rendezvények megtarthatóak lettek volna - jelentette ki Kocsis.

Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkára megerősítette, hogy a bíróság nem jogerősen elmarasztalta a rendőrséget az ügyben.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
GYÜLEKEZÉSI JOG
RENDŐRSÉG