Az európai parlamenti választás külképviseleteken zajló része az eredetileg tervezett 300 millió forintnak csak mintegy harmadába fog kerülni – közölte a Külügyminisztérium jogi főcsoportfőnöke szerdán. Horváthné Fekszi Mária elmondta: a külföldi voksokat tartalmazó 71 urnát Budapesten, egyszerre bontják fel.

Összesen 2 415 ember jelezte, hogy a június 13-i EP-választásokon külföldön kíván szavazni, ők a 75 bilaterális nagykövetség közül 71-ben jelentkeztek be. Bejelentkező szavazó híján nem lesz voksolás a tripoli, a bagdadi, a nairobi és az iszlámábádi nagykövetségen. Egy-egy szavazó jelentette be, hogy Kubában, Mongóliában, valamint Nigériában kíván voksolni – mondta Horváthné Fekszi Mária.

A külügyminisztériumi főcsoportfőnök közölte, hogy a kijelölt diplomaták a nagykövetségekről az EP-választás befejeztével futárküldeményként hozzák haza a lepecsételt szavazóurnákat. A 71 urnát egyszerre bontják majd fel a budapesti választási központban, a Duna Palotában. Ezzel a módszerrel nem fog kiderülni, hogy melyik külképviseleten hogyan szavaztak. Szavazat híján üres urnát viszont nem hoznak haza, ilyen esetben a helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel – tette hozzá.

Ennek az egyszerűsített megoldásnak köszönhető, hogy a külképviseleti voksolás a korábban hangoztatott 300 millió forint helyett – egy, a szavazatszámláló bizottságok kiküldésére vonatkozó rendelkezéseket megváltoztató törvénymódosításnak köszönhetően – nagyjából százmillió forintba kerül.

A főcsoportfőnök elmondta: a nagykövetségeken a két helyi diplomatából már korábban létrejött helyi választási irodákat 71 kiválasztott diplomata egészíti ki. Õket, valamint tíz tartalék diplomatát a Külügyminisztérium 140-es listájából választotta ki sorsolással az Országos Választási Iroda (OVI). Szintén sorsolással döntöttek arról, melyik diplomatának melyik külképviseletre kell kiutaznia.

A kisorsolt diplomaták június 4-én az OVI vezetője előtt tették le az esküt, részt vettek egy felkészítő tanfolyamon, és átvették azokat a szavazólapokat, szabványborítékokat, pecséteket, amelyeket “futáranyagként” kivisznek a szavazásra. “A kisorsolt diplomatáknak, ha törik, ha szakad, meg kell érkezniük a helyszínre, mert távollétükben az adott nagykövetségen nem lehet szavazni, és így esetleg az egész választás megtámadható lenne bírósági úton” – közölte Horváthné Fekszi Márta.

A külképviseleti választásra vonatkozó rendeleteket az OVI adta ki, ugyanakkor külügyminisztériumi utasítás ír elő például tartalék szavazóhelyiségeket, ha netán természeti katasztrófa következne be, vagy tűz ütne ki. A külképviseleti szavazáson részt vevő 71 nagykövetség közül Rómában a Magyar Intézet, Párizsban a konzuli képviselet épületében lesz a voksolás.