Az már biztos, hogy több sorkatonának nem kell bevonulnia, de a sorkötelesek azért nem kerülnek ki teljesen a honvédség látóköréből.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az elmúlt két hónapban többször is kijelentette: a kormány csak akkor dönt saját hatáskörében a sorkötelesség behívásának felfüggesztéséről, ha a jogi garanciát teremtő alkotmánymódosításról szóló négypárti egyeztetések zátonyra futnak. A politikai egyeztetés a vasárnapi európai parlamenti választások után folytatódik, ám eredményétől függetlenül sem lesz több bevonulás, hiszen a kabinet a Juhász Ferenc által is kevésbé elegánsnak titulált megoldást választotta.

Alkotmánymódosítás nélkül viszont csak a behívások szünetelnek. Továbbra is működik a sorozás, vagyis minden 18. életévét betöltött magyar férfi köteles megjelenni az egészségügyi felmérést és adategyeztetést végző sorozóbizottságok előtt, de tovább él az adatszolgáltatási kötelezettség is, vagyis lakcím, családi állapot és még egy sor egyéb adat változása esetén mindenki köteles bejelentést tenni a hadkiegészítő parancsnokságokon.

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…