Az ombudsmanok által képviselt magasabb értékrendet és az ombudsmanokat tartsa tiszteletben a politika és akkor nincs baj – ezt várja el Lenkovics Barnabás.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa Népszavának adott interjúban arról is beszél, hogy a minimális állam valójában a polgárok számára nélkülözhetetlen, szükséges mértékű államot jelenti, nem feltétlenül azt, hogy tovább kell redukálni.

Elégedett ember ön szakmailag ?

  • Igen. Három év után most kezd körvonalazódni, hogy valójában mi a konkrét alanyi és mi az alkotmányos alapjogi védelem, s mi a kettő közötti minőségi különbség. Most válik el az is, hogy mi a különbség a tudomány és a gyakorlat között. Hiszen az alkalmazásnál dől el, hogy mennyi valósul meg még a legszebb eszmékből és a legtökéletesebb törvényekből is. Azért is vagyok elégedett szakmai értelemben, mert az egyetemi oktató munkában is tudom hasznosítani a gyakorlati hiányosságokból szerzett tapasztalatokat, amelyeket megpróbálok átültetni a hallgatóim fejébe intő-figyelmeztető tudásként. Ombudsmanként viszont tudom használni azokat a plasztikus jogelveket, alapvető jogi értékeket, amelyeket már évszázadok óta szépen leírnak a tankönyvek, csak a hiányos műveltségű vagy bátortalan jogalkalmazók nem mernek alkalmazni.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…