Aggódik a kistelepülések miatt az emberi jogok országgyűlési biztosa. Szerinte ugyanis a kistelepülésen élőknek súlyos esélyegyenlőtlenséget okozzák az ottani postahivatalok bezárása, különösen a kisvasutak és szárnyvonalak felszámolásával, a távolsági buszjáratok ritkításával, az óvodák és iskolák bezárásával együtt.

A kistelepülések pusztulására hívta fel a figyelemet Lenkovics Barnabás. Az emberi jogok országgyűlési biztosa ezt annak kapcsán közölte, hogy több kistelepülés polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordult a mobilposta szolgáltatás terkjedése miatt. Az ombudsman szerint egyre többször sérülnek a kistelepüléseken élők érdekei és a Magyar Posta Rt. sem körültekintően indította el a postahivatalok munkáját kiváltó új szolgáltatását.

A postai szolgáltatás évtizedek, sőt századok óta a hivatalhoz kapcsolódik, üzleti érdekek miatt most ettől a hagyománytól is megfosztják a kisteleplésen élőket. Ezt sérelmezte több polgármester. Az óvoda-, iskola bezárások, a közlekedés miatt lehetetlenné vált munkavállalás után a falusiak többsége már nem fogadja el az újabb leépülést. Három falu polgármestere ezért először a Nemzeti Hirközlési Hatósághoz fordult. Megállapították, hogy Komlóskán és Háromhután téves tájékoztatást adott a posta, mert mozgó szolgáltatását mobilpostaként hirdette meg, Sárazsadányban pedig a jogszabályban előírtak szerint a mobiljáratnak ugyan meghatározott időben kellene megérkezni, ám kiszámíthatatlan időpontokban fut be, a lakók emiatt gyakran órákon keresztül készenlétben állnak.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…