Az Magyar Televízió 2-es csatornája és a Népszava a kampánycsend idején a választásokkal kapcsolatba hozható politikusokat jelentetett meg műsorában, illetve lapjában.

A kampánycsend megsértését megállapító döntést kedd délutáni budapesti ülésén egyhangúlag fogadta el az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület a Fidesz panaszát helybenhagyva megállapította, hogy az MTV 2-es csatornáján szombaton reggel a Roma magazin című műsorban megszólalt Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, aki az MSZP EP-listáján szerepel.

Ugyancsak a Fidesz beadványa alapján állapította meg a testület, hogy a Népszava a szombati számában megsértette a kampánycsendet, amikor Lévai Katalinról, mint leköszönő miniszterről jelentetett meg cikket.

Az OVB egy korábbi állásfoglalása szerint a választási eljárási törvény alapján kampánycsendsértésnek minősül, ha annak beállta után egy médium a választással összefüggésbe hozható személyt vagy pártot említ, illetve szerepeltet.

A kampánycsend megsértésének – a megállapítás nyilvánosságra hozatalán túl – viszont nincs jogkövetkezménye, így nem sújtható szankcióval a jogszabályt megsértő egyik médium sem.