Személyiségi jogi pert nyert jogerősen egy ügyész a Népszavával szemben, miután a lap visszavonta az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését – közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A Népszava tavaly szeptember 4-i számában arról írt, hogy a Fővárosi Főügyészség osztályvezető ügyésze a főügyészség épületében egy interjú készítésekor nem hivatalosan közölte az egyik kereskedelmi televízió riporternőjével: mikor, milyen lépéseket terveznek Kulcsár Attila ellen. A Népszava cikke szerint a riporter Kulcsár Attila barátnője volt, és az osztályvezető ügyésszel folytatott beszélgetésről telefonon tájékoztatta a brókert, aki ennek következtében ment Bécsbe.

A cikk nyomán személyiségi jogi pert indított a Legfőbb Ügyészség és az ügyész a lap kiadója, főszerkesztője és a kifogásolt cikk szerzője ellen. A Fővárosi Bíróság februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében helyt adott az ügyész kereseti kérelmének. Kimondta, hogy megsértették jó hírnévhez fűződő jogát, amikor bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg és teljes terjedelmében megítélte a 300 ezer forintos kártérítési igényt, továbbá nyilvános elégtétel adására is kötelezett. Eszerint a Népszavában kell közzétenni a jogerős ítélet rendelkező részét.

A Fővárosi Bíróság úgy látta: az ügyész a cikk alapján beazonosítható volt a tágabb szakmai kör számára. A napilap nem bizonyította, hogy összefüggés volt az ügyész riporternővel történt találkozója és Kulcsár Attila külföldre távozása között.

Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség kérelmét elutasította az elsőfokú bíróság. Indoklása szerint a cikkben semmilyen konkrét kitétel nem volt a Legfőbb Ügyészségre vonatkozóan.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek az alperesek, a Fővárosi Ítélőtábla már ki is tűzte a másodfokú tárgyalást, az alperesek visszavonták fellebbezésüket.