Továbbra sincs konszenzusos jelölt az Európai Bizottság élére – jelentette be pénteken reggel Brüsszelben az Európai Unió soros elnöke, Bertie Ahern ír miniszterelnök. Egyben jelezte: az is elképzelhető, hogy ebben az ügyben elhalasztják a döntést. Az EU állam- és kormányfői csütörtökön késő éjszakába nyúlóan vitatkoztak az EU-bizottság (közkeletű, bár kissé félrevezető megfogalmazás szerint az EU-kormány) következő elnökének személyéről, Romano Prodi utódjáról, de nem jutottak egyezségre.

Diplomaták szerint a vita során sokszor pattanásig feszült a hangulat. Felszakadtak a régi “sebek” az iraki háborút ellenző és támogató országok között – főként amiatt, mert a “béketábor” (mindenekelőtt Franciaország és Németország) határozottan az iraki háborút szintén elítélő Guy Verhofstadt belga kormányfőt támogatja, míg a másik csoportot a háborút annak idején támogató Nagy-Britannia és Olaszország vezeti, akik a brit Chris Pattent, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosát szeretnék a bizottság élén látni. A jelöltek között szerepel Jean-Claude Juncker luxemburgi és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, Pat Cox, az Európai Parlament leköszönő elnöke. José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő az utolsó pillanatban került fel a listára.

“Ez nem volt baráti beszélgetés” – foglalta össze a tárgyalások hangulatát egy résztvevő. Márpedig egyesek szerint félő, hogy ha az EU-bizottság elnöki posztja kapcsán nagyon kiéleződik a vita, akkor ez rányomja majd a bélyegét a mostani EU-csúcs másik fő napirendi pontjára, az EU-alkotmány elfogadására, megnehezítve a még meglévő ellentétek áthidalását.

Ahern éjfél után tartott sajtóértekezletén ezt az összekapcsolódást nem tartotta valószínűnek, de azért jelezte: mindent megtesz az EU-bizottsági ügy megoldásáért, s újabb kétoldalú tárgyalásokat folytat majd a többi tagállam vezetőivel. Egyben azt is elmondta: ezt a témát péntek délután vagy este tűzik majd ismét napirendre az EU-csúcson, s “azt hiszem, ez hosszú nap lesz”. Ehhez képest pénteken délelőtt, a csúcs helyszínére érkező többi állam- és kormányfőt fogadva Ahern már arról beszélt, hogy akár el is halaszthatják a bizottsági elnök személyére vonatkozó döntést. “Végül is valaki meg fogja kapni ezt a tisztséget. Ám hogy ez a döntés ma, holnap, vagy valamikor máskor születik-e meg, azt majd meglátjuk” – szögezte le. Ami az alkotmányt illeti, közölte: a tagállamok vezetői e témában nagyon jelentős előrehaladást értek el a csütörtöki tárgyalásokon.