Az Európai Bizottság elismerte, nem tartható az a célkitűzés, hogy az év végéig csaknem negyedével csökkentsék az uniós joganyagot az elavult vagy egymást fedő passzusok kiiktatásával.

Az európai uniós jog körülbelül kilencvenezer oldal. A Bizottság 2001-es tervei szerint ezt körülbelül 22 ezer oldallal csökkentenék oly módon, hogy a már elavult vagy egymást fedő jogszabályokat kiiktatnák, a szöveget helyenként egyszerűsítenék. A végső cél 30-35 ezer oldalnyi jogszabály kiiktatása lenne.

Az Európai Bizottság szerdán elismerte, hogy az év végi határidő nem tartható. A fő ok, hogy a bővítés túl sok erőforrást vett igénybe Brüsszelben: kilenc új nyelvre kellett lefordítani a közösségi jogszabályokat. Már erre a munkára is alig volt elegendő fordító és jogász szakember, így az uniós joganyag egyszerűsítése várat magára.

Az európai jog nagyobb része egyébként kívül esik ezen a bizonyos kilencvenezer oldalon. A közösségi jogszabályok legtöbbje úgynevezett irányelv, ezek pedig nem közvetlenül érvényesek. Az egyes nemzeti parlamentek az irányelvek alapján megalkotják saját törvényeiket, amelyek csak az adott állam jogában szerepelnek.