Az unió állam- és kormányfői a feszült hangulatú éjszakai párbeszédsorozat után sem jutottak dűlőre az Európai Bizottság elnökének személyéről. Az is megeshet, hogy elhalasztják a döntést a vitázó felek.

Az EU állam- és kormányfői csütörtökön késő éjszakába nyúlóan vitatkoztak az Európai Bizottság következő elnökének személyéről, aki Romano Prodit váltja majd ebben a pozícióban. Megegyezés azonban nem született. Továbbra sincs olyan jelölt, aki minősített többségi támogatást élvezne.

Bertie Ahern ír miniszterelnök, aki egyben az uniós soros elnöke, azt is jelezte: elképzelhető, hogy ebben az ügyben elhalasztják a döntést. Egy dolog látszik csupán biztosnak: a témát péntek délután vagy este tűzik ismét napirendre az EU-csúcson.

Az EB elnökének személyéről történő egyezkedésben két nagy csoport és két fő esélyes áll egymással szemben: Jacques Chirac és Gerhard Schröder a belga kormányfőt, a liberális Guy Verhofstadtot látná szívesen az elnöki székben, míg Berlusconi olasz kormányfő az EP-választásokon győztes, konzervatív Európai Néppárt megbízásából Chris Patten brit uniós biztost jelölte.

Részletes összeállítás a FigyelőNeten:
http://fn.hu/cikk.php?…