Börtön járhat a melegek sértegetéséért Franciaországban

2004.06.21. Origo

Franciaországban akár egy év börtönt és 45 ezer eurós büntetést is kaphat a jövőben az a személy, aki sértegeti a homoszexuálisokat. A párizsi kormány ugyanis bűncselekménynek minősítené a "szexista és homofób természetű diszkriminatív sértegetést".

Jaj lesz Franciaországban annak, aki azt kiabálja valakinek, hogy "Mocskos buzi!", mint azt fiatalok egy csoportja tette, amely májusban a Bordeaux melletti Marmande ban agyonvert egy meleg férfit. Jóllehet nem különösképpen érzékeny a szexuális kisebbségek problémái iránt, a Jean-Pierre Raffarin vezette jobbközép kormány az országos felháborodást keltő marmande-i brutális "buziverés" nyomán mégis a határozott fellépés mellett döntött az egyre riasztóbban terjedő társadalmi rákfene, a homofóbia ellen, amely együtt erősödik a nem kevésbé látványosan terjedő antiszemitizmussal.

A szigorítás egy új törvény formáját ölti, amely bűncselekménynek nyilvánítja és kétféle büntetéssel fenyegeti a "szexista és homofób természetű diszkriminatív sértegetést". Eszerint a francia bíróságok akár egy év szabadságvesztést és 45 ezer euró pénzbírságot is kiszabhatnak azokra, akik gyalázzák, sértő kifejezéssel illetik a melegeket és leszbikusokat, pusztán szexuális érdeklődésük iránya miatt.

Az új jogszabály a szólás- és sajtószabadságról szóló, 1881 óta érvényben lévő törvényt módosítja oly módon, hogy a "szexista és homofób gyalázkodásra" is kiterjeszti a büntetést, amellyel az etnikai, állampolgársági, faji vagy vallási hovatartozással kapcsolatos inzultusokat sújtják Franciaországban. A törvénytervezet újdonsága az is, hogy - mint az a faji indíttatású gyűlöletbeszéd esetében már régóta lehetséges - azok a civil szervezetek, amelyek a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés ellen küzdenek, felperesként léphetnek fel a gyűlölködő megnyilvánulásokkal szemben az egész érintett közösség nevében.