Az Európai Unió Alkotmányának elfogadásával már egészen biztosan nem lehet kérdés a közösségi jog elsőbbsége a nemzeti joggal szemben – egyebek mellett erről is beszélt Vassiliosz Skouris, az Európai Közösségek Bíróságának elnöke egy tegnapi budapesti konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Az uniós főbíró szerint a csatlakozás pillanatával egyébként a közösségi joganyag a belső jog részévé válik, ahogy fogalmazott: ez a csatlakozás ára. Ezért nem merülhet fel semmiféle konfliktus a közösségi jog alkalmazásával kapcsolatban – hangzott el. Vassiliosz Skouris arról is beszélt, hogy megítélése szerint a legutolsó bővítés mind a csatlakozó, mind a már uniós tagországok számára is jól előkészítetett volt. Sokkal felkészültebbek a most csatlakozó országok, mint Görögország volt – mondta az elnök. Hozzátéve, természetesen azért lesznek majd problémák.

Vassiliosz Skourist találkozott tegnap Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökével és egyebek közt a magyar bíráskodás eredményeit értékelő uniós jelentésről folytatott vele megbeszélést – tudatta az OIT közleményben. A uniós főbíró Holló Andrással, az Alkotmánybíróság elnökével is találkozott és eszmecserét folytattak az Európai Bíróság és a magyar alkotmánybíróság közötti kapcsolatfelvétel jegyében.