A Magyar Szabadalmi Hivatal nevében Bendzsel Miklós elnök, valamint a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Pakucs János elnök 2006-ig szóló együttműködési megállapodást írtak alá 2004. június 21-én, Budapesten.

Az iparjogvédelmi hatóság és az innováció fontosságát hangsúlyozottan képviselő szövetség együttműködésének célja a gazdaság modernizációja és növekedési feltételeinek biztosítása valamint az innovációs folyamat gyorsítása érdekében a meglévő tudásbázis ismertté tétele, felhasználásának és védelmének tudatosítása összehangolt tevékenységük keretében.

Hangsúlyozottan fontosnak tekintik a szellemi alkotások és az innovációs eredmények társadalmi elismerését szolgáló rendszer fejlesztését, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretek terjesztését, az iparjogvédelmi kultúra fejlesztését, a jelen és a jövő sikereinek oltalmazását és ösztönzését. Mindezek érdekében együttműködnek például az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny rendezésében és feltételeinek megteremtésében, a pályamunkák alkotóinak támogatásában; az Innovációs Nagydíj pályázatban, kiállítások szervezésében továbbá az innováció szerepének és az iparjogvédelmi rendszer nyújtotta előnyöknek a megismertetése érdekében szervezett rendezvényeken, nem utolsó sorban a hazai kis- és közepes vállalkozások tájékoztatásában.