Kínában hatvanegy embert börtönöztek be idén május 1-jéig amiatt, hogy interneten közzétették rendszerbíráló, a hatóságok által felforgatónak minősített nézeteiket. Ezzel világviszonylatban Kína elsőnek számít – állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet.

A sajtó szabadságát védő, párizsi székhelyű szervezet ez évi országjelentésében rámutatott, hogy a kínai kormányzat fokozta az internetes tartalmak feletti ellenőrzést és a cenzúrázást, amivel aláásta a szólásszabadság tiszteletben tartásának területén elért korábbi eredményeket.

Kína igen fejlett technológiákat birtokol és alkalmaz az elektronikus levelek és tartalmak szűrésére, illetve cenzúrázására. A kínai hatóságok mesteri módon keverik és használják fel a propagandát, a megtévesztést és az elnyomást arra, hogy elfojtsák a szólásszabadság érvényesülését… Kína példája szétzúzott néhány közkeletű vélekedést: az internet igenis az átlagot jóval meghaladó propagandaeszközzé válhat, megfelelő eszközök birtokában a hatalom igenis ellenőrzést gyakorolhat felette, az internet önmagában mégsem képes jelentős mértékben hozzájárulni a demokrácia megteremtéséhez – állapította meg az RFS.

Bővebben:
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?…