Lezárultak az IBM munkásperei

2004.06.28. CW Számítástechnika

Az IBM ellen pert indító kaliforniai felperesek - akik azzal vádolták a céget, nem tájékoztatta őket, hogy merevlemez és félvezető gyártó üzemeiben rákot okozó veszélyes anyagokkal dolgoznak - peren kívül megegyeztek az IBM-mel, jelentette be szerdán a cég szóvivője.

Körülbelül 50 ügyről van szó, melyeket "véglegesen lezártak", közölte Chris Andrews szóvivő, de a részleteket bizalmasan kezelik. Februárban a bíróság elutasította két korábbi IBM dolgozó keresetét, akik szerint a kék óriás veszélyes anyagokkal dolgoztatta őket, de elmulasztotta ezeknek az anyagoknak a kockázatairól tájékoztatni őket.

A tárgyalás bezárásakor Robert Baines utasította az IBM-et és a felpereseket, úgy egyezzenek meg, hogy a még lezáratlan ügyeket ne kelljen tárgyalni.
A kaliforniai ügyek különösen nehezek voltak a felperesek szempontjából, mert a kaliforniai törvény szerint nem csak azt kell nekik bizonyítaniuk, hogy rákos megbetegedésüket az IBM San Jose-i üzemében használt vegyszerek okozták, hanem azt is, hogy az IBM tisztában volt az anyagok ezen tulajdonságaival, mégis kötelezte őket a velük való munkára.