Általánossá vált a drogteszt a brit munkahelyeken

2004.06.28. origo

Gyorsan terjed a drogtesztek alkalmazása Nagy-Britanniában, derül ki egy most közzéadott kutatásból. Az olyan olcsó és gyors tesztek, melyek az utóbbi időben kerültek a kereskedelmi forgalomba, megkönnyítik a munkaadóknak, hogy olyan szerek használatát kimutassák az alkalmazottaiknál, mint az Ecstasy, a kokain, a mariuhána illetve az alkohol.

Az Independent Inquiry into Drug Testing at Work által készített felmérés szerint a közeljövőben mindennapossá válik a munkahelyeken a gyorstesztek bevetése a dolgozók ellenőrzésére. A szervezet arra figyelmeztet, hogy a főnökök 'Big Brotherré válásához', a munkavállalók jogainak sérüléséhez hozzájárul, ha a főnökök az alkalmazottak magánéletét is kontrollálhatják. A felmérés készítésekor 18 hónapig vizsgálták, hogy járnak el a droggal kapcsolatos ügyekben a munkahelyek, a szakmai szervezetek, illetve a jogászok. Kimutatták, hogy az utóbbi idők legfontosabb jelensége, hogy megszokottá vált a tesztekkel való ellenőrzés.

Nem véletlen, hogy a munkaadók körében egyre gyakoribbá válik ez az eljárás, mivel az alkohol és a kábítószer használata nagyon komoly hatással van az alkalmazottak teljesítményére. Azonban az Independent Inquiry into Drug Testing at Work rámutat, hogy a vállalatvezetésnek valójában csak akkor lenne joga 'kipécézni' egyes munkatársait, ha azok valamilyen büntetőjogba ütköző cselekményt követnek el, vagy ha kifogásolható a teljesítményük. A MORI kutatócég által készített felmérés szerint a brit munkaadók 78 százaléka szerint meg kell fontolnia a drogtesztek használatát, mivel a produktivitást lerontja a legális és illegális szerek használata. Ugyanakkor 32 százaléka gondolja úgy, hogy nem sérti az emberi jogokat a vérvételen alapuló tesztelés.