Tizenkét vádpontban vonják felelősségre Szaddám Huszeint

2004.06.30. MTI

Tizenkét vádpontban indul eljárás Szaddám Huszein ellen emberiesség elleni bűnök elkövetéséért az iraki különleges törvényszék előtt - közölte kedden Szálem Csalabi, a testület vezetője.

Habár Szaddám Huszeint már szerdán átadják az iraki igazságszolgáltatásnak, perére valószínűleg csak jövőre kerül sor, míg a többieké várhatóan már az ősszel megkezdődik.

Irak a múlt héten meghirdetett egy tanúvédelmi programot, hogy tanúskodásra bátorítsa az állampolgárokat az amerikai és velük szövetséges csapatok által elűzött diktátor és társai perében.

Az iraki hatóságok letartóztatási parancsot adnak ki a volt iraki elnök és 11 közeli munkatársa ellen - nyilatkozta Csalabi a CNN amerikai hírtelevíziónak. A 11 egykori iraki vezető között van Tárik Azíz egykori miniszterelnök-helyettes és a "Vegyi Ali" néven is ismert Ali Haszan el-Madzsid tábornok is. Habár Szaddám Huszeint már szerdán átadják az iraki igazságszolgáltatásnak, perére valószínűleg csak jövőre kerül sor, míg a többieké várhatóan már az ősszel megkezdődik.

Irak a múlt héten meghirdetett egy tanúvédelmi programot, hogy tanúskodásra bátorítsa az állampolgárokat az amerikai és velük szövetséges csapatok által elűzött diktátor és társai perében. Szaddám Huszeinnek többek között az alábbi vádpontokkal kell szembenéznie:

  • Vegyi fegyver bevetése 1988-ban a kurdok lakta iraki Halabdzsa város ellen.
  • Kurdok házainak lerombolása, deportálásuk az úgynevezett "Anfal hadművelet" keretében 1988-ban.
  • a Barzáni klán 5000 tagjának meggyilkolása 1963-ban. Ehhez a klánhoz tartozik Maszud Barzáni vezető kurd politikus.
  • Kuvait 1990-es megszállása.
  • Az 1980-88-as iraki-iráni háborúval összefüggésben elkövetett bűncselekmények.
  • Az iraki hadsereg Kuvaitból való kiűzését követően kitört dél-iraki síita felkelés véres leverése.