José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő elfogadja a jelölést az Európai Bizottság elnöki tisztére. Ezt maga a kormányfő jelentette be kedden a portugál néphez intézett tv-beszédében.

“Elfogadom az európai állam- és kormányfők felkérését, hogy legyek jelölt az Európai Bizottság elnökének tisztére” – mondta a 48 éves Durao Barroso. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Írország kormányfője, Bertie Ahern heteket töltött azzal, hogy minden tagország számára elfogadható jelöltet találjon az Európai Bizottság elnökének posztjára.

Ahern vasárnap nevezte meg a legmegfelelőbbnek látszó jelöltet, mondván, hogy a portugál kormányfő az uniós fővárosok egyöntetű támogatását élvezi. Durao Barroso, a volt külügyminiszter, aki jelenleg a jobbközép irányultságú Szociáldemokrata Párt vezetőjeként tölti be a portugál kormányfő tisztet, az Egyesült Államok iraki politikájának lelkes támogatója, híve ugyanakkor a mélyebb uniós integrációnak is

A portugál politikus miniszterelnöki mandátumának felénél kapta a felkérést, hogy legyen az unió elnöke. Egyelőre nem tudni, hogy mikor mond le miniszterelnöki tisztségéről. Durao Barroso azután döntött a jelöltség elfogadásáról, hogy kedd délelőtt konzultált kabinetjével és pártjának vezető tisztségviselőivel, valamint Jorge Sampaio köztársasági elnökkel. A portugál államfőnek most el kell döntenie, hogy megengedi-e a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak új kormányfőjelölt megnevezését. Ha ehhez nem járul hozzá, akkor előrehozott választásokat kell kiírnia.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040629.html