A tervek szerint július elsején megalakul a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, s annak egysége, az Autópálya Rendőrség is, melynek hatásköre az összefüggő autópályákra és a fővárosi körgyűrűre terjed ki.

Az autópályák közbiztonságának, valamint közlekedésbiztonságának megteremtése érdekében július elsejétől kezdi meg a munkát a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (RBSZ) főosztály szintű egysége, az Autópálya Rendőrség – közölték az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kerepesi úti bázisán tartott sajtótájékoztatóján. Az új egység hatásköre az összefüggő autópálya-hálózatra, a fővárosi körgyűrűre, valamint ezen utak melletti parkolókra, illetve átjárókra terjed ki.

Az Autópálya Rendőrség feladata a közbiztonsági és közlekedésbiztonsági feladatok ellátása, így a sztrádákon történt balesetek helyszíni szemléje, a közlekedés biztonságát veszélyeztető cselekmények megelőzése, felderítése, a közúti árufuvarozás, a veszélyes árukat szállító járművek ellenőrzése, a jogszabályban előírt vezetési és pihenőidők ellenőrzése, s a hatáskörébe utalt bűncselekmények – mint például trükkös lopások – felderítése, de megelőzése, illetve megakadályozása is.

Az új egység Simon Tamás ezredes – egykori III. kerületi rendőrkapitány – vezetése mellett 256 munkatárssal, 16 motorral és 33 személygépkocsival indul. Hatala István, az ORFK közbiztonsági főigazgatója közölte: a rendőröket megfelelő számú sebességmérő készülékkel is ellátják.

A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat a Készenléti Rendőrség jogutódjaként szintén július elsején alakul meg. Vezetője Zimán Ferenc dandártábornok, a Készenléti Rendőrség jelenlegi parancsnoka lett volna, ám ő – Hatala József elmondása szerint – kedden reggel nyugdíjazását kérte. Az RBSZ vezetését egyelőre a Készenléti Rendőrség helyetteseivel oldják meg. Az új parancsnok személyéről a belügyminiszter dönt.