A Legfelsőbb Bíróság elnöke kijelölte az új átvilágító bírókat, akik az év végéig ellenőrizhetik többek között az európai parlamenti képviselők múltját. Erre a napokban elfogadott törvénymódosítás ad lehetőséget.

Lomnici Zoltán főbíró szerdán kijelölte azt a négy átvilágító bírót, akik ez év végéig folytatják az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését – tájékoztatott a Legfelsőbb Bíróság. A napokban elfogadott törvénymódosítás szerint a korábban megválasztott kilenc átvilágító bíró közül a Legfelsőbb Bíróság elnöke négyet jelöl ki az említett célra, majd a jelöltek megbízatását az Országgyűlés határozott időre megerősíti. A törvény időbeli hatályát június 30-ról december 31-ig kiterjesztő módosításra többek között azért volt szükség, hogy elvégezhessék a június 13-án megválasztott európai parlamenti képviselők ellenőrzését is. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke Fehérné Léb Juditot, Gondos Imrét, Hodászi Zoltán Lajost és Incze Bélát jelölte ki a törvény hatálya alá tartozó személyek ellenőrzésére.

A demokratikus államélet tisztaságát célzó, tíz éve elfogadott és többször módosított törvény kimondja, hogy amennyiben bebizonyosodik az állampárti elnyomó szervezetekkel való érdemi együttműködés, illetve a Nyilaskeresztes Párttagság, és az érintett nem mond le tisztségéről, az átvilágítás eredményét kimondó határozatot nyilvánosságra kell hozni. Korábban már átvilágították többek között az országgyűlési képviselőket, a köztársasági elnököt, a kormány tagjait, a számvevőszék vezetőit, az ombudsmanokat, az alkotmánybírákat, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség vezetőit, illetve a pártok országos és megyei elnökségi tagjait, továbbá számos műsorszolgáltató, illetve közéleti lap vezetőjét, szerkesztőjét, főmunkatársát.