Bencsik András felmentését kérte a védője abban a perben, amit Mécs Imre indított a főszerkesztő ellen, rágalmazás miatt – jelenti a HavariaPress.

A másodrendű vádlott, Bertók László Attila újságíró esetében a védő ugyanakkor próbára bocsájtást kért. A Magyar Demokrata két publicistája ellen az SZDSZ-es politikus azért kezdeményezett bírósági eljárást, mert a lap két cikke is arra utalt: Mécs 1956 után vallomást tett társai ellen, akik közül utóbb többeket kivégeztek. Első fokon Bertókot nyolc hónap felfüggesztett, Bencsiket pedig tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Mivel a vádlottak elfogultsági kifogást nyújtottak be a Fővárosi Bíróság ellen, az ügy másodfokú tárgyalását pénteken a Pest Megyei Bíróságon kezdték meg.

Bencsik jogi képviselője úgy vélte, szerinte az első fokú bíróság hiányos tényállást állapított meg, ugyanakkor hivatkozott arra, hogy Mécsnek közszereplőként nagyobb a tűrési kötelezettsége. Emiatt arra kérte a bíróságot, hogy mentse fel Bencsiket a vádak alól. Bertók ügyvédje azt kérte, hogy a bírák mellőzzék a rágalmazási ügy minősítését – a nagy nyilvánosság előtti elkövetést, illetve a jelentős érdeksérelmet -, és védence próbára bocsájtását indítványozta. Bencsik azt is hangsúlyozta, hogy kifogásolt cikke nem tényközlés, hanem kommentár volt. Kiemelte, hogy éppen a cikk megjelenése után nevezték ki Mécset egy fontos parlamenti bizottság elnökévé, így szerinte ez azt bizonyítja, hogy a cikknek nem volt számottevő hatása Mécs karrierjére. Mécs viszont azt állította, hogy sosem vallott a társaira, akikkel mindig megbeszélték, mit fognak vallani. Mint mondta, az akkori tárgyalások minden lépését ügyvédjeik tanácsára tették, tárgyalástaktikai okokból. A Pest Megyei Bíróságon várhatóan még a mai nap folyamán jogerős döntés születhet az ügyben.