Igazolniuk kell felnőtt mivoltukat péntektől a brit Vodafone mobiltelefon-szolgáltató előfizetőinek ahhoz, hogy készülékükön pornográf internetes oldalakhoz vagy ellenőrizetlen társalgási fórumokhoz hozzáférhessenek – közölte pénteken a világ legnagyobb mobilcége.

A Vodafone úgy próbálja távol tartani a mobiltelefon-használó gyerekektől a pornóoldalakat és a nem nekik való “csevegő” fórumokat, hogy szűrőprogrammal azonosítja az ilyen jellegű internetes tartalmakat, és tűzfallal megakadályozza a hozzáférést ezekhez. Az előfizetők közül azoknak, akik ilyen tartalmakat akarnak szemlélni mobiljukon, valamilyen módszerrel – akár az interneten keresztül, akár személyesen valamelyik üzletben – hitelkártyájuk adataival kell kérniük a tűzfal eltávolítását.

A Vodafone arra épít, hogy hitelkártyát a bankok általában csak 18 éven felüli ügyfeleknek adnak ki, bár a cég tartalomszolgáltatási igazgatója pénteken, a program bejelentésekor elismerte annak lehetőségét, hogy a gyerekek visszaélhetnek szüleik hitelkártyájával. A szolgáltató fő célja – főleg a nem moderált társalgási fórumok szűrésével – annak megakadályozása, hogy pedofilok mobiltelefonon keresztül férkőzhessenek gyerekek bizalmába.

Nagy-Britanniában az utóbbi időben több olyan bűncselekmény keltett rendkívüli felzúdulást, amelyben gyerekek az interneten keresztül ismerkedtek meg magukat szintén fiatalkorúnak kiadó pedofilokkal, és a megbeszélt találkozón erőszak áldozatává váltak.

Nagy-Britanniában jelenleg csaknem 50 millió mobiltelefon van üzemben, ezek közül 16 millió képes valamilyen módon internetes kapcsolódásra. A harmadik generációs technológia (3G) – egyébként egyelőre meglehetősen lassú – terjedésével szakértők szerint várható, hogy a mobil internetes hozzáférés jelentős mértékben tovább szélesedik.