A Magyar Tudományos Akadémia és a Legfelsőbb Bíróság közötti együttműködésről írt alá megállapodást Vizi E. Szilveszter, az MTA és Lomnici Zoltán, az LB elnöke hétfőn. A megállapodás értelmében az Akadémia segíti az LB tudományos kutatásait.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csaknem kétszáz éves történelmében mindig megjelent az gondolat: segíteni kell Magyarországon a szellemi tőke hasznosulását. Ennek a segítségnek ki kell terjednie azokra a közintézményekre is, amelyek a jogalkotásban, a gazdaságban, a közéletben fontos szerepet játszanak – húzta alá Vizi E. Szilveszter.

Az ítélőtáblák felállításával új korszak kezdődik az Legfelsőbb Bíroóság (LB) életében, amikor már nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is figyelni kell – mondta Lomnici Zoltán. Az a tudásanyag, ami az MTA-n összegyűlt, igen fontos lehet egy-egy jogegységi határozat megalkotásakor – mutatott rá, hozzátéve: ítéleteiket egyre inkább a tudományosság igényével próbálják megfogalmazni.

A főbíró korábban, a most aláírt megállapodás előkészítésekor az MTI-nek kifejtette: a jogegységi határozatok megalapozásakor az elméleti szakemberek segítségének igénybe vétele nem csupán az MTA Jogtudományi Intézetével való kapcsolattartást jelenti. Más tudományterületek művelői is részesei lehetnek az együttműködésnek, hiszen lehetnek olyan jogi problémák, amelyek például a környezetvédelemmel vagy az orvosi, mérnöki tudományokkal állnak szoros kapcsolatban.